Specialisaties

Specialisaties
Waarin zijn wij gespecialiseerd?
         
Fysiotherapie
Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan je spieren, banden, gewrichten en zenuwen. Ook wel je bewegingsapparaat genoemd. Fysiotherapie kan je pijn verminderen en het lichaam Beter laten functioneren door verschillende behandelingen, oefeningen of het aanbrengen van ondersteunende hulpmiddelen, zoals tape. Elk mens is anders, elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders, dus elke behandeling is maatwerk
Oncologie
Oncologie, kankerkunde, cancerologie of carcinologie is de medische kennis en behandeling van kanker. Een internist die zich in oncologie gespecialiseerd heeft, is medisch oncoloog. De term komt van het Griekse onkos dat massa of tumor, en het achtervoegsel -logie dat 'leer' of 'kunde' betekent.

 

Oedeemtherapie
De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam, Oedeem komt onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook het gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht te stimuleren door het gebruik van manuele lymfedrainage, oefentherapie, bandages, steunkousen. Om zo de situatie te stabiliseren waardoor het functioneren zo optimaal mogelijk kan plaatsvinden. Samenwerking met andere specialisten is hierbij noodzakelijk.
Geriatrie
Als geriatrische fysiotherapeut ben je gespecialiseerd in het behandelen van ouderen. Door meer kennis te hebben van de ouder wordende mens kun je beter en gerichter behandelen om de klachten te verminderen en verdere achteruit gang te voorkomen en zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Ook kun je als geriatrische fysiotherapeut, indien nodig, gezinsleden en mantelzorgers adviseren en begeleiden. Concreet behandelen we mensen met MS, beroerte, dementie, osteoporose, arthrose en arthritis ,loophulpmiddelen instructie, valpreventie. Maar ook bv transfertraining (voor patient maar ook voor mantelzorgers. Behandeling vindt plaats in de praktijk maar ook thuis, dit wordt per individu bekeken.
McKenzie
De McKenzie Methode ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie (MDT) is een onderzoeks- en behandelmethode, die wereldwijd wordt gebruikt voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Deze wetenschappelijke bewezen methode is voornamelijk bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten, al dan niet met uitstraling naar benen of armen, maar kan ook toegepast worden bij behandeling van andere gewrichten, zoals schouder, ellenboog, heup, knie etc.
Vaak is pijn aan het bewegingsapparaat `mechanisch’ van oorsprong. Dit wil zeggen dat dagelijkse bewegingen en houdingen de pijn veroorzaken. De McKenzie Methode bevordert de mogelijkheden van het lichaam om zichzelf te genezen zonder medicatie, een operatie of andere passieve behandelingen, zoals warmte-, koude- of ultrasound-therapie. Deze methode speelt ook in op de groeiende vraag van patiënten en zorgverzekeraars. Door zelfbehandeling wordt niet alleen sneller een beter resultaat bereikt, maar worden ook de zorgkosten laag gehouden.
Cyriax
Cyriax combineert de orthopedische geneeskunde met technieken uit de manuele therapie. De behandelingen bestaan uit o.a manipulaties, mobilisaties (tracties en translaties), dwarse fricties en gerichte oefentherapie. Het omvat het onderzoek en de behandeling van aandoeningen die in principe niet voor operatieve behandeling in aanmerking komen.
Het kenmerk voor de orthopedische geneeskunde is de systematiek in het onderzoek dat steeds op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Hierdoor wordt er een heldere diagnose verkregen. De therapeut kan hierdoor gerichter een therapieplan opstellen en uitvoeren. Van essentieel belang bij dit onderzoek is een goed inzicht in het ontstaan van de klachten, de structuren die bij de klachten zijn aangedaan en het verloop van de verschillende aandoeningen noodzakelijk. Hiermee kan een goede diagnose worden gesteld. Met aansluitend een gerichte en gelokaliseerde behandeling op de aangedane structuren.
NAH netwerk
Wij zijn ook lid van het NAH netwerk waardoor wij zijn gespecialiseerd in niet aangeboren hersenafwijkingen, te denken aan o.a. herseninfarct, hersenbloeding, MS en dementie.
het Chronisch Zorgnet
Wij zijn lid van het Chronisch Zorgnet en het houdt in dat wij zijn gespecialiseerd in mensen met chronische longaandoeningen, COPD en mensen met claudicatio intermittens (etalagebenen)